• Opstellen huwelijksvoorwaarden

  Met een huwelijk in het vooruitzicht is het maken van huwelijksvoorwaarden (ook wel huwelijkse voorwaarden genoemd) vaak iets wat er ook nog bijkomt. Voor een notaris is het vaak een standaarddocument en bij de ondertekening van de huwelijksvoorwaarden wordt niet altijd goed begrepen wat nu eigenlijk getekend wordt. Hierdoor krijgt de inhoud van de huwelijksvoorwaarden niet altijd de aandacht die het wel zou moeten hebben.

  Huwelijksvoorwaarden zijn immers bepalend voor hoe er verdeeld gaat worden als je uit elkaar gaat. Wij merken dat pas bij de echtscheiding de grote betekenis van de huwelijksvoorwaarden duidelijk wordt. De gevolgen van de uitwerking van de huwelijksvoorwaarden vallen dan niet altijd voor iedereen mee. Onduidelijke afspraken of niet goed uitgevoerde bepalingen uit de huwelijksvoorwaarden leiden tot grote discussies of ruzies en onvrede als het huwelijk onverhoopt strandt.

  Om te voorkomen dat dit gebeurt is het verstandig om over belangrijke dingen na te denken als er geen relatiecrisis is.

  De volgende vragen kunnen langskomen:

  • hoe verdelen wij onze inkomsten?
  • wat is voor ons gemeenschappelijk en wat niet?
  • hoe gaan we om met familievermogen als dat aan één kant wordt ingebracht?
  • hoe willen we omgaan met ieders bijdrage in de eigen onderneming als die wordt gestart?
  • delen we de pensioenen of juist niet?

  Samen met één van ons worden de wensen, verwachtingen en valkuilen besproken. De afspraken die daaruit voortkomen worden vastgelegd in een document in gewone taal. Hierdoor is steeds duidelijk wat bedoeld wordt. Dit document wordt door een notaris omgezet in een officieel document.

  Omdat het tijdens jullie huwelijk anders kan lopen dan jullie hadden verwacht, kunnen jullie op een later moment terugkomen voor een check van jullie huwelijksvoorwaarden.

  div2

  Referentie

  Dit is de ervaring van een stel die wij bij het maken van hun huwelijksvoorwaarden hebben mogen begeleiden:

  Inmiddels zijn we gelukkig getrouwd en kijken we niet meer naar de voorwaarden, hopelijk hebben we ze nooit nodig!

  I.v.m. ons aankomende huwelijk hadden wij een afspraak met Tom en Petra voor het opstellen van onze huwelijkse voorwaarden. We hadden hier zelf wel onze ideeën bij, maar wilde ons toch goed laten adviseren van te voren. Gezien mijn man zijn eigen onderneming heeft wilde we zorgen dat privé en zakelijk goed gescheiden is, maar we hier privé ook de vruchten van kunnen plukken op een eerlijke manier en uiteraard zo dat het bedrijf gezond blijft.

  Petra was hier als mediator actief om ervoor te zorgen dan mijn aanstaande man en ik beiden tevreden zouden zijn met de gemaakte afspraken. Tom was hierbij aangesloten omdat hij veel ervaring heeft mijn eigen ondernemingen en een expert is op financieel gebied.

  Het was een prettige afspraak. Ook gek om hier zo uitgebreid over te praten terwijl je bijna gaat trouwen en geheel niet bezig bent met scheiden!

  Petra heeft ervoor gezorgd dat we beide op ons gemak waren en konden zeggen wat we belangrijk vinden. Zij haalde dit ook steeds naar voren bij het bespreken van de voorwaarden. Zij stelde je op je gemak en signaleerde wanneer je eigenlijk nog net even iets eerlijker moest zijn of duidelijker moet aangeven wat je precies belangrijk vindt en waarom.

  Ook was het erg prettig dat Tom erbij aanwezig was, hij heeft inderdaad veel achtergrond kennis en kan hierdoor goed signaleren wanneer een afspraak wellicht toch voor problemen gaat zorgen in de toekomst bij een eventuele scheiding. Zeker op zakelijk gebied met een eigen onderneming en financieel gezien.

  We zijn gekomen tot gezamenlijke afspraken waar we beide achterstaan. Inmiddels zijn we gelukkig getrouwd en kijken we niet meer naar de voorwaarden, hopelijk hebben we ze nooit nodig!

  Wij adviseren aanstaande bruidsparen goed na te denken over de huwelijkse voorwaarden, je denkt dat je zelf veel weet en er samen wel uitkomt. Toch is het prettig hier professionele ondersteuning bij te hebben en echt overal over nagedacht te hebben.

  Petra & Tom, bedankt voor jullie tijd en goede begeleiding!

  Willen jullie weten hoe De Horst Mediation werkt? Maak dan een afspraak.

  Afspraak maken >


 • Contact opnemen

  Heb je vragen? Ben je benieuwd wat wij voor jullie kunnen betekenen? Of wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen?

  Stuur een e-mail naar P.Mallant@dehorstmediation.nl, vul onderstaand formulier in of bel (033) 799 99 29.

  Onderscheidend in:


 • nederlandseorde

   

  vfas

   

  mfn-registermediator

   

  vereniging