Ongehuwd en samen een kind krijgen; hoe zit het met erkenning en gezag?

Als jullie niet getrouwd zijn en jullie krijgen een kind, dan zijn de erkenning en het gezag over het kind niet automatisch geregeld. Zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap is namelijk alleen de vrouw die het kind krijgt volgens de wet ouder van het kind.

De moeder is automatisch de ouder van een kind

De moeder heeft direct ‘familierechtelijke betrekkingen’ met het kind. Dit is een juridische term die aangeeft dat je volgens de wet de officiële ouder bent. Ook wel: de juridische ouder. Zij moet daarom het kind financieel onderhouden en het kind en de moeder erven van elkaar. Daarnaast heeft de moeder automatisch het gezag over het kind. Dat betekent dat zij verantwoordelijk is voor de verzorging en de opvoeding van het kind. Ook is zij de wettelijke vertegenwoordiger van het kind; dat wil zeggen dat zij voor haar kind handtekeningen mag zetten. Hoe is dit voor de ongehuwde vader geregeld?

Erkenning van het kind door ongehuwde vader

Door het kind te erkennen, krijgt de vader – net als de moeder – familierechtelijke betrekkingen met het kind. De vader kan zijn kind bij een notaris of bij de ambtenaar van de burgerlijke stand erkennen. Dit kan voor en na de geboorte en hiervoor is toestemming van de moeder nodig.

Gezag ongehuwde vader samen aanvragen

Ook het gezag is voor een ongehuwde vader niet automatisch geregeld. Om samen het gezag over een kind te krijgen moeten de vader en de moeder een formulier invullen. Hiermee doen jullie het verzoek om ook vader gezag te geven. Dit dienen jullie in bij de griffie van de rechtbank. De officiële benaming van dit verzoek is ‘Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige’.

Wat als de moeder niet wil meewerken?

Het kan zijn dat de moeder niet wil meewerken aan het aanvragen van erkenning en/of aan het aanvragen van het gezamenlijk gezag. In beide gevallen kan de vader naar de rechter gaan. Hiervoor heeft hij een advocaat nodig. Zo’n gerechtelijke procedure tegen de moeder is meestal geen goed begin van jullie ouderschap. Probeer deze situatie te voorkomen en maak in een vroeg stadium goede afspraken.

Recht op contact

In het algemeen heeft iedereen recht op contact met een kind als hij of zij een nauwe persoonlijke band met het kind heeft. Dit recht staat los van erkenning en gezag. Als het kind nog niet is geboren en het zeker is dat de vader ook de biologische vader is, dan kan het belangrijk zijn om na de geboorte vader en kind met elkaar in contact te brengen. Als de moeder dat niet wil of hier tegenop ziet, is het belangrijk om hierover tijdig (liefst voordat het kind geboren is) in gesprek te gaan.

Wat kan De Horst Mediation voor jullie betekenen?

De Horst Mediation kan jullie samen of apart begeleiden om samenwerkende ouders voor jullie kind te worden. Juist als jullie kind nog jong is, is deze samenwerking heel belangrijk. Een kind heeft het nodig dat jullie er allebei voor hem of haar zijn. Maar dan wel op het behoefteniveau van het kind. Onder onze begeleiding maken jullie afspraken die bij jullie situatie passen. Bij jullie kind, maar ook bij ieder van jullie als ouder. Zo is het gemakkelijker om de afspraken ook goed na te komen. En dat leidt tot vertrouwen in elkaar; een van de basisbehoeftes van jullie kind.

Kies voor een vFAS-mediator/advocaat

De mediators van De Horst Mediation zijn vFAS-mediator. De vFAS is een vereniging van advocaten die gespecialiseerd zijn in het personen- en familierecht. Daarnaast zijn wij aangesloten bij het kwaliteitsregister voor mediators: MfN.

Contact

Willen jullie weten hoe wij werken? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Dit kan via onderstaande gegevens of via het formulier aan de rechterkant. Dan vertellen wij wat wij in jullie situatie kunnen betekenen.
Telefoonnummer: 06 47 02 37 18
E-mail: p.mallant@dehorstmediation.nl