• Pensioen in eigen beheer voor directeur-grootaandeelhouders afgeschaft, wat nu?

  Heb jij, of heeft je (ex-)partner, een eigen BV? Dan hebben jullie sinds 1 juli 2017 beiden te maken met de consequenties van nieuwe regelgeving. Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) – de eigenaar van een BV – is het sinds 1 juli 2017 namelijk niet meer mogelijk om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Over het pensioen dat de DGA al opgebouwd heeft, moet een besluit genomen worden. En daarvoor is bijna altijd toestemming van de (ex-)partner nodig.

  Wanneer moet de (ex-)partner toestemming geven over het pensioen in eigen beheer?

  Jullie moeten getrouwd zijn (of zijn geweest). En in de huwelijksvoorwaarden (of in het echtscheidingsconvenant) moet de pensioenverevening niet uitgesloten zijn.
  Of jullie wonen of woonden samen. En in de eventuele samenlevingsovereenkomst is vastgelegd dat de partner recht heeft op het ouderdomspensioen dat in eigen beheer wordt opgebouwd.

  Opgebouwd pensioen – waarover beslist de (ex-)partner mee?

  Voor een DGA zijn er sinds 1 juli 2017 drie mogelijkheden voor zijn of haar opgebouwde pensioen:

  1. het pensioen in eigen beheer ongewijzigd laten. De hoogte van het uiteindelijke pensioen van jou en je (ex-)partner blijft zoals gepland. Dit geldt ook voor het moment van uitkeren; namelijk vanaf de pensioengerechtigde leeftijd.
  2. omzetten in een oudedagsverplichting. De ouderdomspensioenuitkering start vanaf de pensioengerechtigde leeftijd, maar zal voor jou en je (ex-)partner lager zijn dan oorspronkelijk de bedoeling was.
  3. afkopen; de waarde van de pensioenaanspraken wordt hierdoor verlaagd. De DGA heeft direct recht op het afkoopbedrag.

  Voor de laatste twee mogelijkheden heeft de DGA toestemming nodig van zijn of haar (ex)partner. Het omzetten of het afkopen moet uiterlijk op 31 december 2019 uitgevoerd zijn.

  Neem de tijd

  Wij adviseren om voldoende tijd te nemen voor het overleg met de (ex-)partner. Hetzelfde geldt voor het overleg met de financieel deskundigen en/of financiële instellingen. Het is ingewikkelde materie, ga daarom tijdig aan de slag.

  Wanneer schakel je een mediator in?

  Voor het vinden van de financieel beste oplossing met betrekking tot het opgebouwde pensioen in eigen beheer heb je geen mediator maar een financieel deskundige nodig. Bijvoorbeeld een accountant of een fiscalist. Als jullie het na zijn advies eens zijn, dan ronden jullie de gemaakte afspraken samen met hem af.
  De Horst Mediation komt pas in beeld als de directeur-grootaandeelhouder en de (ex-)partner het niet eens kunnen worden over de keuze rondom het pensioen in eigen beheer. Of als er tussen hen geen contact (meer) mogelijk is. Wij richten ons op overeenstemming tussen jullie.

  Mediation: dus niet alleen bij een echtscheiding

  De Horst Mediation begeleidt ook in situaties waarin partners nog gewoon bij elkaar zijn, en dus niet gescheiden zijn of gaan scheiden. Bijvoorbeeld wanneer de partner van een DGA niet zo goed geïnformeerd is als de DGA zelf. Of wanneer praten over geld altijd al moeilijk is geweest; jullie willen dan eventuele onenigheid voorkomen.

  Hoe pakt De Horst Mediation dit aan?

  In een kennismakingsgesprek onderzoeken wij wat nodig is om tot een regeling te komen. Dit gesprek voeren wij met jullie samen of met ieder van jullie apart.
  Wij werken samen met andere advocaten, fiscalisten en accountants. Dit betekent dat wanneer de (ex-)partner een eigen partijdige adviseur nodig heeft, bijvoorbeeld een advocaat, wij deze in het traject kunnen betrekken. Hetzelfde geldt voor een onpartijdige financieel deskundige voor jullie beiden. Zo regelen jullie alles via één loket.
  De mediators van De Horst Mediation zijn vFAS-mediator. De vFAS is een vereniging van advocaten die gespecialiseerd zijn in het personen- en familierecht. Daarnaast zijn wij aangesloten bij het kwaliteitsregister voor mediators: MfN.

  Contact

  Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Dan vertellen wij wat wij in jouw situatie kunnen betekenen. Dit kan via onderstaande gegevens of via het formulier aan de rechterkant.

  Telefoonnummer: (033) 799 99 29
  E-mail: secretariaat@dehorstmediation.nl


 • Contact opnemen

  Heb je vragen? Ben je benieuwd wat wij voor jullie kunnen betekenen? Of wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen?

  Stuur een e-mail naar P.Mallant@dehorstmediation.nl, vul onderstaand formulier in of bel (033) 799 99 29.

  Onderscheidend in:


 • nederlandseorde

   

  vfas

   

  mfn-registermediator

   

  vereniging