• Advies of mediation voor of na ontvangst schenking/erfenis

  Een erfenis of een bedrag geschonken krijgen betekent meer dan alleen een bedrag ontvangen.

  Bijvoorbeeld:

  • één van jullie krijgt een schenking met uitsluitingsclausule. Daardoor kunnen jullie een wereldreis maken die je anders door geldgebrek niet had kunnen maken. Bij terugkeer in Nederland strandt jullie relatie. De ontvanger van de schenking kan op grond van de wet de helft van de schenking van de (ex)partner terugeisen, ook als die geen geld heeft.
  • stel dat in het vorige voorbeeld de ouders lange tijd gespaard hebben om de schenking aan hun zoon of dochter te kunnen doen. Omdat zij geen uitsluitingsclausule hebben opgenomen en jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, is deze schenking aan jullie samen gedaan. Bij terugkeer in Nederland beëindigt de partner de relatie. De schenking is op. Wellicht had het kind of hadden de ouders het anders geregeld als ze geweten hadden dat dit zo zou kunnen aflopen.
  • één van jullie krijgt een erfenis met uitsluitingsclausule. Hierdoor kunnen jullie een huis boven jullie budget kopen. Jullie gaan uit elkaar. De ontvanger van de schenking kan op grond van de wet de helft van de erfenis van de ander terugeisen, ook als de woning geen overwaarde heeft.
  • in alle bovenstaande gevallen kan het ook zo zijn dat je juist wilt dat de partner niets hoeft terug te betalen, terwijl de wet dat wel aangeeft. In dat geval kan de fiscus bij de partner schenkbelasting heffen.

  De Horst Mediation kan jullie de wettelijke regels rondom schenkingen en erfenissen uitleggen. Jullie kunnen dan samen (liefst voordat de schenking of de erfenis ontvangen wordt) de juiste afspraken maken.

  Willen jullie weten hoe De Horst Mediation werkt? Maak dan een afspraak.

  Afspraak maken >


 • Contact opnemen

  Heb je vragen? Ben je benieuwd wat wij voor jullie kunnen betekenen? Of wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen?

  Stuur een e-mail naar P.Mallant@dehorstmediation.nl, vul onderstaand formulier in of bel (033) 799 99 29.

  Onderscheidend in:


 • nederlandseorde

   

  vfas

   

  mfn-registermediator

   

  vereniging